Teija, 33. Finland.


Saunaan painun alastomana ja paljaana, autenttisena itsenäni, hikoilemaan syntini lauteille, purkamaan aggressioni, ahdistukseni, pahan oloni ynnä muun kuonan suolaisina hikikarpaloina. Kehoni puhdistuessa sielunikin saa synninpäästön, rentoudun, lataudun, nollaan itseni tyysti. Viskon löylyä vimmattuna, kiulullisen kuumille kiville. Höyry tiivistyy ikkunoihin. Kuuma virtaus iskee viiltävästi takaa. Kestän selkä suorana, päätä painamatta itseaiheutetun koettelemuksen. Nautin haastaa, nautin tuta, karaistua. Saunassa ei ehkä ole muita, on saatava kuumimmat löylyt. Vain nokiset seinät, kiuas, pimeys ja kuumuus. Saunon yhdessä, saunon yksin. Saunon missä tahansa, milloin tahansa, kenen tahansa kanssa. Saunon kerrostalon taloyhtiön lenkkisaunassa, uimahalleissa, maauimaloissa, kylpylöissä, kesämökeillä, kyläillessä. Saunon hippileirin täyteenahdetussa telttasaunassa tai yksityisessä yli satavuotiaassa perinteisessä savusaunassa. Saunon julkisesti, saunon yksityisesti. Yhdessä saunoessa kunnioitan kanssasaunojia, löylyttelen kovimmin vasta toisten poistuttua. Saunasta avantoon, kylmäaltaalle, järveen tai uima-altaalle, ehkä kuistille hengähtämään tai kylmään suihkuun olosuhteista riippuen. Parhain saunajuoma on raikas vesi. Iho on punaisilla täplillä pintaverenkierron vilkastuttua, endorfiinit vapautuvat, lihakset rentoutuvat. Erinomaista palautumista vaikkapa urheilustakin. Etenkin kylmäaltistukseen yhdistettynä. Saunaan en tarvitse mitään mukaan, vain alaston raaka ja rehellinen itse. Istun paljaalla lauteella, ehkä laudeliinalla. Koivuvasta on mökkisaunan ylellisyyttä, ei välttämättömyys. Sinun ei tarvitse saunoa samalla tavalla kuin tämä kaheli akka. Saat saunoa tavallasi, ehkä hitaasti ja pehmeästi. Kehotan hiljentymään, kuuntelemaan löylyä.”

To sauna I go naked and raw, as my authentic self to sweat my sins away on wooden benches, to relieve my aggression, anxiety and moodiness through salty drops of sweat. When cleaning my body gives remission to my soul and I relax, recharge and reboot myself. Frantically I pour water to stove, whole pail to hot stones. Steam condenses to windows. Hot wave shears from back. I stand still head up high enduring self induced ordeal. I take pleasure in challenge, in feeling, in hardening. There might be nobody else in sauna but me, I have to have the strongest heat. Nothing but sooty walls, stove, darkness and the heat. I’ll have sauna together and alone. I’ll have sauna anywhere, anytime, with anyone. I’ll have sauna at apartment buildings public sauna, at indoor swimming pool, at lido, at spa, at summer cottage, at friends house. I’ll have sauna at fully crowded hippie camp tent sauna and at over hundred years old traditional private smoke sauna. I’ll have sauna in public and in private. When having sauna together I respect my companions in heat and pour the excessive water only after others leave. From sauna to ice hole, to cold water tank, to lake water or to the pool, maybe to porch to have a breath or to shower depending where ever I am. Best beverage accompanied in sauna is fresh water. Red dots in skin after recovered blood flow. Released endorphins and relaxed muscles. Perfect way to recover from sports – especially combined with exposure to cold. Sauna doesn’t require anything, only naked raw honest you. I sit on bald wooden bench, maybe on sitting cloth. Birch whisk is luxury of cottage sauna not an necessity. You don’t have to have sauna as this nutty crone does. You have your sauna in your own way, maybe slowly and softly. I only encourage you to quiet down and listen to the sauna.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s